Tips bij de aanschaf van een occasion

Een gebruikte auto aanschaffen vergt de nodige voorbereiding. Ongeacht of de aanschaf nu bij een autobedrijf of een particulier plaats gaat vinden, het is altijd goed om een lijst met je wensen en een checklist bij de hand te hebben. De wensen zijn aan u; met de checklist helpen wij u graag een handje. De afgelopen tijd hebben we in alfabetische volgorde een aantal belangrijke aandachtspunten behandeld. Bij deze het laatste en afsluitende deel.

Startonderbreker

Is de auto voorzien van een achteraf ingebouwde SCM-startblokkering met codesleutel dan hoort daar een certificaat bij. De verkoper moet hem hebben. Een kopie ligt bij de verzekeringsmaatschappij. Heeft de auto een pincodesysteem als startonderbreker, vraag dan hoe de code van de verkopende partij is aan te passen. Stel op de dag van aanschaf 0000 in, maar verander deze direct bij thuiskomst.

Uitlaat

Een donkere brom met hoge tonen betekent een gaatje of gat in de uitlaatpijp tussen het inlaatspruitstuk en de einddemper. Ga na of het gelast kan worden, want een nieuwe uitlaat vergt een diepe graai in de portemonnee. Een heel donkere aanslag in het uitlaateindstuk geeft absoluut geen schone verbranding aan. Ga ook na of er boven de uitlaatmond een zwarte aanslag op de bumper, carrosserie en eventueel achterlichten zit. Dit duidt op een bovengemiddeld olieverbruik.

Versnellingsknop

Deze verraadt of er veel met de auto is gereden of niet. Is de pookknop fors afgesleten, dan is er veel geschakeld. Dat betekent een hoge kilometerstand of veel stadsverkeer. Let bij dit laatste op het olieverbruik, want de motor en olie hoeven niet altijd goed warm gereden te zijn.

Verlichting

Zet de verlichting in alle standen en controleer of de lampjes het doen en of ze goed zijn aangesloten. Vergeet de rem-, knipper- en gevarenlichten niet! Een kapot lampje moet ter plaatse worden vervangen als u door de politie wordt aangehouden. Kunt u dat niet, dan kost het u geld.

Sleutels

Het kan voorkomen dat er nog maar een sleutel aanwezig is van de auto. Het is altijd handig om een reserve sleutel te hebben voor uw auto of uw autosleutel te delen met een ander. Mocht er geen autosleutel aanwezig zijn dan kunnen autosleutels bijgemaakt worden.

Tot slot…

Tot zover onze zesdelige checklist voor het aanschaffen van een gebruikte auto. Wij hopen dat u geholpen bent met onze checklist en dat u met behulp hiervan een goede keuze kunt maken!