Autorijden in Engeland

Een half jaar geleden is Melanie verhuisd naar Engeland. Naast de taal kreeg ze te maken met andere dingen waar ze aan moest wennen. Eén van die dingen is het links rijden. In dit artikel deelt ze haar ervaringen. Hieronder lees je haar verhaal!

“Is het nou moeilijk, aan de linkerkant van de weg rijden?” en “Oh! Je rijdt nog met je Nederlandse auto?” Dit zijn de vragen die me het meest gesteld worden.

Is links rijden moeilijk?

Nee, piece of cake. Maar dat geldt vast niet voor iedereen. Vanaf het moment dat ik in mei de boot af reed, was het links rijden voor mij een automatisme. Zelfs op de rotondes hoefde ik hier niet over na te denken. Daarbij moet ik wel vermelden dat de wegen hier iets anders op de rotonde zijn aangelegd – ze liggen al zo schuin tegen de klok in dat je maar één kant op kunt, in tegenstelling tot Nederland waar je vaak ‘recht’ op de rotonde aankomt. Ik had, voordat ik in mei hierheen verhuisde, nog nooit met een auto in Engeland gereden. Toen ik vier jaar geleden in Kent woonde, heb ik wel links gefietst, maar dat is toch anders.

Is rijden met een Nederlandse auto niet heel gek?

Hmmm, het valt mee. Het is vooral grappig om te zien hoe Britten naar je kijken als je op de parkeerplaats aan de andere kant instapt, vrolijk de motor start en wegrijdt. Het kwartje valt als ze het kenteken zien! Toch kijk ik ernaar uit om mijn Nederlandse auto straks te vervangen door een Engelse auto. Het rijden van een Nederlandse auto levert namelijk wel een aantal ongemakken op: denk aan slagbomen bij een parkeerplaats en, juist, dat parkeerticket dat uit de automaat komt. Het heeft me al heel wat blauwe plekken opgeleverd. Auto neerzetten, in zijn vrij, handrem erop, raampje omlaag en vervolgens mezelf op de bijrijdersstoel worstelen om dat kaartje te kunnen pakken. En dan zo snel mogelijk weer terug en hopen dat die slagboom niet naar beneden komt! Mijn grootste nachtmerrie, vrees ik. Ditzelfde probleem kom je ook tegen op een aantal snelwegen waar ze gebruik maken van tol. En ik kan je vertellen dat de mensen die daar zitten mijn geworstel bijzonder grappig vinden!

Daarnaast is het invoegen op bijvoorbeeld de snelweg lastiger. Het is echt heel belangrijk om drie keer te checken of je inderdaad kunt invoegen, omdat je minder goed zicht hebt op de weg. Dit mindere zicht is iets wat bij rotondes (helaas) ook weer naar voren komt, waardoor ik soms erg creatief moet zijn in waar ik met mijn auto wacht voor de rotonde, zodat ik het verkeer goed kan zien aankomen… Maar echt wennen en ingewikkeld? Nee, daar heb ik geen last van!

Similar Articles

Autorijden in Engeland Een half jaar geleden is Melanie verhuisd naar Engeland. Naast de taal kreeg ze te maken met andere dingen waar ze aan moest wennen. Eén van die
Ervaringen na een half ja... Bijna zeven maanden geleden ging Lianne met haar gezin verhuizen naar Engeland. In deze blog deelt ze haar ervaringen. Benieuwd wat ze in ruim een half jaar
Voorrangsregels in het ve... Uit onderzoek blijkt dat de kennis van voorrangsregels in de transportsector nog voor de nodige verbetering vatbaar is. Misschien is uw kennis van de voorrangsregels ook al
Kilometerheffing op snelw... De plannen voor een kilometerheffing zijn bij de kabinetsonderhandelingen weer uit de kast gehaald. Volgens K. de Kat is kilometerheffing geen goed idee. Niet voor de transportsector,
Alcohol in het verkeer Alcohol in het verkeer, het blijft een wat ongelukkige combinatie. Alcohol vergroot de kans op ongelukken aanzienlijk en dat is één van de redenen waarom er hard